Huur uw vakantiewoning in het mooiste gebied van Friesland. Binnen 24 uur een reactie.

De plaats Balk

Historische plaats balkBalk is een pittoresk dorp gelegen aan de Luts. Het is een gezellige plaats met prachtige hals- trapgevelwoningen uit de 17e en 18e eeuw. Maar de geschiedenis van het dorp gaat nog veel verder terug! Het plaatsje hoogstwaarschijnlijk ontstaan omstreeks 1300 bij de brug, niet meer dan een balk, over de Luts die een sluitende route tussen Wijckel en Harich vormde.

De zuivelindustrie heeft Balk uiteindelijk op de kaart geplaatst. Tussen de 15e en de 18e eeuw waren Balk en Sloten dé handelscentra voor boter en zuivel  voor de hele Zuidwesthoek. De kruising was daarbij essentieel: van daaruit kwam er aan beide oevers van de Luts en in beide richtingen bebouwing tot stand. Vooral richting het zuidwesten werd veel gebouwd. Bij de brug werd in 1615 een prachtig raadhuis in renaissancestijl gebouwd.  Tegenover het raadhuis werd later (1878) het fraaie postkantoor gebouwd. Het is een ontwerp van de Leeuwarder architect Jacob Bouma.

Naambord Balk FrieslandDaarnaast zijn er ook een aantal mooie kerken van verschillende stromingen; de hervormde kerk (1728) met het torentje op de voorgevel. Het gebrandschilderde raam vertelt het verhaal van de bouw die door meester timmerman Roelof Saegman  geleid zou zijn. Ertegenover staat het kerkje uit 1862 van de doopsgezinden en verder naar het westen de rooms-katholieke Sint-Ludgeruskerk uit 1883, een neogotische, driebeukige, basilikale kerk met een hoge toren, en schilderingen van Johannes Ydema. Omstreeks 1925 werd een ijzeren ophaalbrug voor voetgangers over de Luts gelegd.

De historische kern van Balk is vandaag de dag aangewezen tot beschermd dorpsgezicht. Het is dan ook erg leuk om door het dorp te wandelen en alle oude panden te bekijken; ze geven een mooi beeld van de loop der geschiedenis. Langs de gracht van Balk is het gezellig winkelen en u kunt er goed terecht voor een heerlijke maaltijd één van de restaurants.

Vakantiehuis vlakbij Balk

Wilt u dit prachtige historische plaatsje bezoeken? Dat kan dan ideaal vanaf onze vakantiehuizen, ze liggen dichtbij en een bezoekje aan dit dorp is dan ook echt een aanrader. Meer informatie over onze vakantiehuizen.